Beklim vulkaan Acatenango

Tijdens mijn rondreis door Midden-Amerika hoorde ik al veel enthousiaste verhalen over Acatenango. Zelfs in Nicaragua en Costa Rica hadden mensen het al over deze bijzondere hike, die het hoogtepunt van hun reis was. Ik werd steeds enthousiaster: een vulkaan van bijna 4000 meter hoogte beklimmen, met uitzicht op een andere vulkaan die lava uitspuwt? Count me in!

De Acatenango hike in het kort

Tijdens deze tweedaagse hike loop je naar de top van vulkaan Acatenango, deze ligt op 3976 meter hoogte. Vanuit hier heb je uitzicht op de omliggende vulkanen Fuego (die elke 20 minuten uitbarst), Agua en Papaya. Op de eerste dag van de hike loop je naar basecamp, vanuit hier kun je een spectaculaire zonsondergang zien. Wanneer het eenmaal donker is zie je Fuego lava uitspuwen, dit natuurgeweld zal je waarschijnlijk niet nog een keer in je leven meemaken. De volgende ochtend wandel je naar de top van Acatenango waar je de zonsopgang bekijkt, hierna wandel je weer terug. 

Laatste uitbarstingen

Acatenango Guatemala: 1972

Fuego: 2018

Met wie boek je de reis?

De koloniale stad Antigua is de uitvalsbasis voor je hike naar Acatenango, op iedere straathoek van deze stad vind je dan ook touroperators die je kunnen meenemen naar de vulkaan. De prijsklasse verschillen enorm, zo nemen sommige touroperators je al mee voor 20 euro en bij andere betaal je rond de 100 euro. Ik kan dan ook ten zeerste aanraden om goed onderzoek te doen naar de verschillende organisaties en wat ze precies aanbieden. Je wilt bijvoorbeeld dat je tent al klaarstaat wanneer je aankomt op basecamp, inclusief warm slaapgerei, want ’s nachts ligt de temperatuur rond het vriespunt. Daarnaast heeft je lichaam alle hulp nodig dus voedzame maaltijden zijn ook niet onbelangrijk.

Het duurde even voordat ik een keuze had gemaakt qua organisatie maar uiteindelijk heb ik gekozen om met CA Travelers te gaan. Hier betaal je 40 euro per persoon en zit het volgende inbegrepen:

  • Pick Up en drop off van het hostel naar Acatenango

  • Maaltijden (1x lunch, 1x diner, 1x ontbijt)

  • Kampeermateriaal (Tent, matras, deken, kussen, etc. Allemaal erg warm!)

  • Gidsen

  • Winterkleding waaronder een jas, handschoenen en een muts

  • Hoofdlamp

  • Backpack inclusief camelback 3 liter water houder

  • Een kerstmuts als je toevallig met kerst deze hike doet 😉

HOSTEL TIP ANTIGUA: Selina Antigua

Wat kan je verwachten van deze hike?

De eerste dag wandel je naar base camp, dit duurt afhankelijk van je groep ongeveer 5 uur. De wandeling bestaat uit drie verschillende microklimaten. Het eerste deel loop je over stoffige paden langs akkers waar maïs en bonen worden verbouwd. Het pad is steil en daarnaast is het erg warm tijdens dit gedeelte van de wandeling.

Na ongeveer een uur wandelen kom je bij het volgende gedeelte, het sprookjesachtige nevelwoud. Je bevindt je nu in een groene omgeving waarbij de bomen bedekt zijn met een laagje mos. Ondertussen stop je hier voor een goed gevulde lunch, waarna je weer vol energie verder kunt.

Het laatste deel van de dag loop je over een wat vlakker terrein. De begroeiing veranderd en je bevindt je tussen afgebrande stukken dennenbomen met daartussen wat kleinere nieuwe bomen. Dit gedeelte van de hike is het meest aangenaam. Daarnaast loop je boven de wolken wat zorgt voor mooie uitzichten.

Eenmaal op basecamp aangekomen staan de tenten al voor je klaar en bereiden de gidsen en lekker diner. Heel erg fijn om dat zelf niet te hoeven regelen na zo’n intense hike!

De zonsondergang met uitzicht op vulkaan Fuego is ontzettend bijzonder. Het is zo spectaculair om deze vulkaan iedere 20 minuten te zien uitbarsten, al helemaal wanneer het eenmaal donker is en je de lava kunt zien. Wij hadden geluk met het weer en konden ook goed naar de sterren kijken.

*Wij hebben deze hike tijdens kerst gedaan wat het nog bijzonderder maakte. Het team van CA Travelers zorgde voor een goede kerstsfeer: kerstmutsen voor iedereen, mariah carey door de speakers en een gezellige avond met chocolademelk en glühwein.

Je kruipt al best vroeg je tent in want de volgende ochtend vertrek je om 04.00 uur naar de top van Acatenango. Dit is het zwaarste deel van de hike omdat je over losliggende stenen loopt en je benen al pittig verzuurd zijn van de eerste dag. Daarnaast is het pikkedonker en ijskoud. Je komt steeds hoger waardoor er minder zuurstof in de lucht is, iedereen zwijgt en concentreert zich op de hike. Je loopt met z’n alle onder de sterrenhemel, in een treintje naar de top van de vulkaan. Het enige wat je ziet zijn de koplampjes voor je.

Na ongeveer 1 tot 1,5 uur bereik je de top, nét voor de zonsopkomst. In een woord: WAUW. Daar sta je dan bovenop een vulkaan, omringt door een dek van wolken waar de zon langzaam omhoog kruipt. Ondertussen staat Fuego nog steeds te spuwen, het voelt bijna onwerkelijk. Na deze onvergetelijke zonsopkomst wandel je in 3 uur weer helemaal naar beneden.

Hoe zwaar is de hike?

Omdat ik van veel reizigers intense verhalen hoorde over de moeilijkheid van Acatenango was ik voorbereid op een mentaal en fysiek zware wandeling. Achteraf veel dit heel erg mee! Je kunt vaak pauzeren en de gidsen houden rekening met ieder zijn looptempo. Al snel verdeelde de groep zich in de wat ‘snellere’ en ‘langzamere’ lopers en dat was helemaal prima. Iedere groep had 2 gidsen bij zich en tijdens de rustmomenten kwamen we weer samen. Met een basisconditie en een goede dosis aan doorzettingsvermogen is deze hike goed te doen.

*Optie: je kunt een porter inhuren die je rugzak voor je draagt. Hiervoor betaal je tussen de 16 en 20 euro, voor een ‘one-way’ rit. Om dus je rugzak voor zowel de heen als terugweg te laten dragen betaal je tussen de 32 en 40 euro. Ik was erg blij dat ik mijn rugzak heb laten dragen zodat ik niet die extra kilo’s hoefde mee te slepen.

Inpaklijst: wat neem jij zelf nog mee?

  • Wandelschoenen

  • Regenponcho

  • Kleding: overdag kun je prima in een shirt en korte broek lopen, naarmate je hoger komt wordt het steeds kouder. Neem dus ook een thermo legging/broek en een dikke trui mee. Het is aan te raden om veel laagjes te dragen in de avond.

  • Extra droge kleding, voor het geval het regent.

  • Twee paar wandelsokken

  • Wandelstokken (deze kun je vaak huren bij je organisatie)

  • Snacks voor tussendoor

  • Q50 voor de entree (€5,50)

  • Een camera

  • Powerbank om je elektronica op te laden

  • Zonnebrand

  • Een hoed of pet

  • Blarenpleisters

  • Toiletspullen

  • Toiletpapier

*TIP: laat alle onnodige spullen achter in je hostel. Deze extra kilo’s wil je zeker niet mee de vulkaan opnemen.

Het beklimmen van Acatenango was ongetwijfeld het hoogtepunt van mijn reis door Guatemala. Houd jij ook van avontuur en ben jij niet bang voor wat spierpijn (lees heel veel spierpijn) raad ik deze hike zeker aan!

Lees ook


Dit artikel bevat affiliate links – Dit betekent dat als jij op een link klikt en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende partner, ik een commissie ontvang. Jij betaalt niets extra’s, maar support hiermee wel mijn business :)

Vorige
Vorige

Wat te doen in Sayulita, Mexico? 8 leuke tips!

Volgende
Volgende

De ultieme reisroute door Guatemala