Het verschil tussen vindbaarheid en zichtbaarheid

Waar focus jij je als bedrijf op, je online zichtbaarheid of vindbaarheid? Beide strategieën zorgen uiteindelijk voor het aantrekken van potentiële klanten, maar welke past het best bij jouw bedrijf? In dit artikel staan we stil bij de verschillen tussen zichtbaarheid en vindbaarheid en geef ik tips voor beide strategieën.

Zichtbaarheid

Wil je als bedrijf jouw doelgroep zien te bereiken, dan kun je dit doen door je online zichtbaarheid te vergroten. Zichtbaarheid zorgt voor herkenning en geeft – als je het goed doet - positieve associaties bij je doelgroep. Je bouwt een relatie op met potentiële klanten, wat leidt tot een vertrouwen in jouw product of dienst.

Social media is een perfect voorbeeld om je online zichtbaarheid te vergroten. Door aanwezig te zijn op de platformen waar jouw doelgroep zich bevindt, kun jij jouw bedrijf onder de aandacht brengen. Enkele concrete voorbeelden om je online zichtbaarheid te vergroten op social media:

-        Het regelmatig plaatsen van stories of berichten.

-        Het delen van content dat interessant is voor je doelgroep

-        Laten zien waarvoor je staat

-        Volgers prikkelen om tot interactie over te gaan

Om deze strategie tot een succes te maken dien je regelmatig op de tijdlijn van je volgers voorbij te komen. Een contentplanning kan ervoor zorgen dat je consistent blijft in je social media aanwezigheid. Met een contentplanning stippel je jouw social media berichten voor een bepaalde periode uit. 

Maar met zichtbaarheid kom je er niet alleen. Waar ga je immers al die potentiële klanten heen sturen voor je product of dienst? Juist ja, je website! Dit valt onder online vindbaarheid. 

Vindbaarheid

Vindbaarheid zorgt ervoor dat jouw potentiële klanten je online kunnen vinden. De strategie ligt hierbij op het creëren van waardevolle content voor op je website, zodat bezoekers via de zoekmachine bij jou terecht komen. Bezoekers stellen gerichte vragen aan Google omdat ze op zoek zijn naar een antwoord, kennis of inspiratie. Wanneer jouw content aansluit op de behoefte van de bezoeker, komen ze op jouw website terecht. Jij biedt een oplossing in de zoektocht van de gebruiker.

Het nadeel hierbij is dat er maar 10 plekken zijn op de eerste pagina van Google, en dat is waar je als bedrijf wilt staan om gevonden te worden. Wanneer er veel concurrenten in je vakgebied zijn, is het echter lastig om bovenaan in Google te scoren. Het uitwerken van een goede vindbaarheid strategie begint dan ook met het implementeren van SEO.  

Wat is SEO?

SEO (Search Engine Optimalisation) staat simpelweg voor zoekmachine optimalisatie. SEO bestaat uit een reeks aan activiteiten die ervoor kunnen zorgen dat je pagina’s hoger in Google scoren, zodat je meer organisch verkeer naar je website genereert. Het toepassen van de juiste zoekwoorden en het genereren van backlinks spelen een belangrijke rol bij de online vindbaarheid.

Hoe zit het met advertenties?

Naast zoekmachine optimalisatie kun je jouw potentiële klanten ook bereiken met behulp van betaalde advertenties. Of een advertentie valt onder zichtbaarheid of vindbaarheid, hangt af van het medium waarop je de advertentie laat draaien.

Kies je voor een advertentie op social media, moet je er rekening mee houden dat je doelgroep niet altijd actief op zoek is naar je dienst. Mensen zitten immers op social media voor hun ontspanning of om connecties te onderhouden. De kans is klein dat deze mensen hun portemonnee trekken, ze zijn namelijk niet actief op zoek naar jouw product of dienst.

Is adverteren via social media dan overbodig?

Nee zeker niet. Om dit uit te leggen maak ik even een uitstapje naar het aantal contactmomenten tussen klant en bedrijf. Een klant heeft gemiddeld 7 contactmomenten nodig voordat ze besluiten om iets van je te kopen. Contactmomenten kunnen van alles zijn: het bezoeken van je website, het zien van je advertentie of het liken van je Facebook-pagina. 

Adverteren via social media is een goed middel om je potentiële klant te triggeren en ze op een laagdrempelige manier kennis met jouw bedrijf te laten maken. Via een advertentie kun je mensen bijvoorbeeld je gratis e-book laten downloaden, waardoor ze vervolgens op jouw mailinglijst terecht komen. 

Daarnaast kun je ervoor kiezen om te adverteren via een zoekmachine zoals Google. Dit is een stuk effectiever omdat je potentiële klant naar de zoekmachine is gekomen met een specifieke vraag. Sluit jouw advertentie aan op de vraag van de bezoeker, dan wordt deze vertoond. Echter betaal je hiervoor wel een hoge prijs.

Aan de slag 

Ik ben ervan overtuigd dat je eerst een sterke basis moet hebben qua vindbaarheid, voordat je aan de slag gaat met online zichtbaarheid. Wil jij hier direct mee aan de slag, maar heb je geen zin of tijd om alles zelf uit te zoeken? Ik help je graag met het schrijven van converterende teksten voor jouw website.

Lees verder

Vorige
Vorige

De ultieme reisroute door Guatemala

Volgende
Volgende

Verbeter jouw positie in Google met waardevolle content