Een goede call to action op jouw website
De beste call to action is er een die ervoor zorgt dat je lezers overgaan tot actie. Wist je dat een klant gemiddeld 7 contactmomenten nodig heeft voordat hij besluit om jouw product of dienst te gebruiken? Een call to action is dan ook geen afsluiting van je artikel, maar juist het begin van de customer journey. Met deze tips heb jij binnen no-time een goed converterende call to action op jouw website.
Een call to action (CTA) komt in de vorm van een button of een link, en motiveert de lezer om een bepaalde actie te ondernemen. Het is een essentieel onderdeel van je online marketing strategie.
Een CTA hoeft niet meteen een verkoop te zijn, integendeel zelfs. Het kan een oproep zijn tot het ondernemen van verschillende acties, hier volgen een aantal voorbeelden.
Download het gratis e-book
Bekijk de video
Lees meer artikelen
Neem contact op
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Wanneer iemand op je CTA heeft geklikt en de gewenste actie heeft ondernomen is er sprake van een lead. Een lead is een consument die interesse heeft getoond in jouw product of dienst. Ook wel een potentiële klant.
Hoe bedenk je een goede call to action?
Bepaal eerst het doel van de content die je schrijft. Wat wil je hiermee bereiken? Dit is sowieso het eerste uitgangspunt wanneer je content creëert. Of het nu gaat om een blog, verkooppagina of een Facebook bericht. Wat wil je dat de lezer gaat doen?
Verplaats je daarbij ook in de schoenen van de lezer en schrijf vanuit hun perspectief. Schep een duidelijke verwachting van wat er gebeurd wanneer ze op de CTA klikken. Een voorbeeld: Je hebt een pagina geschreven over verschillende bezienswaardigheden van Nederland. Je wilt vervolgens dat de bezoeker doorklikt naar een artikel over de hoogtepunten van Amsterdam. Het is de kunst om een triggerende CTA te verzinnen, zodat de websitebezoeker ook daadwerkelijk op de link klikt. Je zou kunnen gaan voor:
Meer informatie over Amsterdam
Ontdek de leukste highlights van Amsterdam
Deze 10 spots mag je niet overslaan in Amsterdam
Welke CTA spreekt jou het meest aan?
Waaraan moet een call to action voldoen?
Houd het simpel → Een CTA moet simpel zijn en niet tot verwarring kunnen leiden. Vertel de lezers precies wat ze moeten doen. Gebruik daarbij woorden waar mensen energie van krijgen zoals: ontvangen, krijgen en ontdekken.
Voeg urgentie of schaarste toe → Hiermee moedig je mensen aan om meteen tot actie over te gaan. Woorden die aansporen tot urgentie of schaarste zijn bijvoorbeeld: vandaag, direct, nu, tijdelijk aanbod.
Maak de button opvallend → Zorg dat het oog van de lezer op jouw button valt. Mensen zijn geneigd om ergens naar te kijken wanneer iets beweegt of extreem opvalt. Gebruik een contrasterende kleur of maak de button extra groot. Let er wel op dat je hierbij niet overdrijft.
Gebruik één CTA per pagina → Anders krijgen mensen keuzestress. Je kunt dezelfde CTA wel vaker terug laten komen op de pagina. Daar lees je dadelijk meer over.
Testen, testen, testen → Het is aan te raden om verschillende varianten van de CTA te testen om erachter te komen wat je lezer het meest triggered. Wissel bijvoorbeeld eens in kleur en tekst. Welke variant krijgt de meeste kliks?
Waar plaats je de call to action?
Een veelvoorkomende plek om de button of link te plaatsen is onderaan je pagina. Op deze manier kun je de bezoeker gedurende de tekst ‘klaarstomen’ voor jouw call to action. Wil je de response rate verhogen, plaats de CTA dan ook een aantal keer tussen de content door. Het kan namelijk voorkomen dat jouw lezer halverwege de tekst al overtuigd is en meteen tot actie wilt overgaan. Je wilt niet dat de lezer dan nog helemaal naar onder moet scrollen.
Een CTA wordt ook wel eens aan de zijkant van een pagina geplaatst zodat deze constant in beeld is, toch is dit af te raden. Online bezoekers hebben namelijk een blinde vlek ontwikkeld voor de zijkant (met name rechterkant) van de pagina omdat ze weten dat hier vaak reclame staat. Dit is dus niet de beste plek.
Lees verder
Dit artikel bevat affiliate links – Dit betekent dat als jij op een link klikt en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende partner, ik een commissie ontvang. Jij betaalt niets extra’s, maar support hiermee wel mijn business :)