SEO tips voor een betere online vindbaarheid
Je bent met je bedrijf actief op social media, hebt een mooie website een levert daarnaast goede producten/diensten. Maar waar blijven die online bezoekers? De kans is groot dat jij nog niet goed zichtbaar bent in de zoekresultaten van Google. Tijd om daar verandering in te brengen met SEO.
Wat is SEO?
SEO staat voor search engine optimalisation, of in het Nederlands: zoekmachine optimalisatie. SEO bestaat uit een reeks aan activiteiten die ervoor kunnen zorgen dat je pagina’s hoger in Google scoren, waarmee je meer organisch verkeer naar je website genereert. Want dat is uiteindelijk wat jij wilt: gevonden worden door potentiële klanten.
Het verschil tussen On page & Off page SEO
On page SEO omvat alles wat je op je website doet om hoger te scoren in de zoekmachines en relevant zoekverkeer te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn teksten, titels, afbeelding namen, een omschrijving etc. Maar daar straks meer over!
Off page SEO zijn acties die je buiten je website om doet om je populariteit te verhogen. Voorbeelden hiervan zijn je social media kanalen en het vergaren van backlinks. LET OP: Off page SEO heeft geen zin als je on page SEO nog niet geoptimaliseerd is. Je kunt nog zo’n mooi Instagram account hebben maar als je een bezoeker doorverwijst naar een niet-geoptimaliseerde website zal het alsnog geen verkoop opleveren. Daarom zullen we het in dit artikel alleen over on page SEO hebben.
Hoe werkt Google?
Allereerst gaan we het hebben over de grootste zoekmachine ter wereld: Google. De plek waar de online zoektocht van je klant begint en waar jij met jouw product of dienst een oplossing aanbiedt.
Bij Google staat een goede gebruikerservaring voorop, dit doet Google door het streven naar het beste zoekresultaat voor een zoekopdracht. De doelstelling hierbij is om de meest relevante, actuele en kwalitatieve resultaten te weergeven in de zoekresultaten.
Met hierbij de onderliggende gedachte: past de inhoud van een pagina bij datgene waar de bezoeker naar op zoek is? Dit wordt gemeten aan de hand van de dwell time - hoe lang een bezoeker op een pagina blijft.
Wat kun jij doen om de dwell time te verhogen?
Je helpt Google door een zo relevant mogelijke pagina te hebben. Biedt je bezoeker een duidelijk en inhoudelijk goede pagina, met waardevolle content. Zorg dat jij de ‘expert’ bent in jouw vakgebied. Help de lezer door een concrete oplossing te bieden voor een specifiek probleem of behoefte. Op deze manier blijft een bezoeker langer op je pagina. Google registreert dit en ziet jouw pagina als belangrijk.
Maak gebruik van zoekwoorden
Mensen gaan naar Google omdat ze antwoord willen op een vraag, of omdat ze iets willen weten. Hiervoor typen ze een of meerdere woorden in de zoekbalk. Dit zijn de zoekwoorden of zoektermen. Het is voor je SEO-strategie van belang om je pagina op de juiste zoekwoorden te laten focussen.
Zoektermen worden door Google vertaald naar vragen, behoeften en problemen. Dit wordt vervolgens gekoppeld aan websites met relevante informatie, die de behoefte van de gebruiker kan voorzien. Focus je pagina op één zoekwoord en laat deze regelmatig in de tekst vallen zodat Google weet waar je website over gaat.
Zoekwoorden onderzoek
Voordat jij een zoekwoord gebruikt voor je pagina is het aan te raden om hier onderzoek naar te doen. Wat zijn de populaire zoektermen in jouw branche? Wat kunnen termen zijn die mensen gebruiken waardoor ze bij jouw product of dienst uitkomen?
Begin met een brainstormsessie en schrijf alle woorden op die bij je opkomen. Kijk daarna eens naar de synoniemen en afgeleide zoektermen onderaan in Google. Er zijn verschillende tools die je kunnen helpen bij je zoekwoorden onderzoek:
Yoast Suggest > Geeft suggesties voor zoekwoorden
Google Trends > Hiermee kun je de populariteit van zoektermen bekijken en vergelijken.
Uber Suggest > Deze tool geeft je inzicht in verschillende soorten zoektermen en de daarbij behorende scores.
Deze tools bieden inzicht in de short tail zoekwoorden. Dat wil zeggen dat de zoekterm bestaat uit woorden die heel algemeen zijn, zoals ‘boek‘ of ‘T-shirt‘. Het begrip van deze zoekwoorden zijn erg breed en hebben vaak ook veel zoekvolume. Long tail zoekwoorden zijn daarentegen wat specifieker, zoals ‘kinder sprookjes boek‘ of ‘geel dames T-shirt‘. De concurrentie voor deze zoektermen is relatief lager, maar je kunt wel beter inspelen op de behoefte van de bezoeker.
Waar komen die zoekwoorden dan te staan?
Nu je weet wat zoekwoorden zijn en op welk zoekwoord je je pagina wilt laten focussen, is het tijd om deze aan je pagina toe te voegen. Zorg er in ieder geval voor dat je zoekwoord op de volgende plekken te vinden is:
In de URL
Zorg voor een leesbare URL met je zoekwoord erin, die niet dieper gaat dan 3 lagen.
Bijvoorbeeld domeinnaam.nl/blogs/marketing
In de kop tekst
Deze moet overigens in H1 tag staan.
Bijvoorbeeld: Marketing tips voor een succesvolle onderneming
In de overige tussenkoppen
Gebruik voor je tussenkoppen een H2 of H3 tag.
In de content van je pagina
Vermeld je zoekterm regelmatig in de pagina, waarvan één keer in de eerste alinea.
In de title tag
De term waarmee je pagina zichtbaar is in de zoekresultaten.
In de meta description
Dit is een beschrijving van jouw pagina die wordt getoond in de zoekresultaten.
De title tag en meta description zijn factoren die bijdragen aan de vindbaarheid van je content. Je schept hiermee een verwachtingspatroon aan je bezoeker én aan Google over de inhoud is van je content.
In de alt-tekst van je media
Grote kans dat jij afbeeldingen op je pagina hebt staan. Zoekmachines zijn ‘blind’ en kunnen afbeeldingen niet bekijken, geef hier daarom een omschrijving van de afbeelding.
Bijvoorbeeld: Marketingplan voor ondernemers
Hoe eerder het zoekwoord in de tekst staat, hoe belangrijker het is in de ogen van Google. Maar let er wel op dat je je pagina niet gaat over killen met het zoekwoord, het moet wel lekker leesbaar blijven. Blijf je teksten dan ook voor mensen schrijven en niet voor Google.
De verschuiving van zoekwoorden naar context
Hoewel de bovenstaande basis regels van zoekwoord optimalisatie gelden, verschuift de manier waarop pagina’s worden gerankt constant. Waar Google eerst puur keek naar de zoekwoorden op een pagina wordt er nu ook gekeken naar de gehele inhoud van pagina’s. Google wordt namelijk steeds beter om de content die ze indexeren (het verzamelen van informatie) te begrijpen. Losse zoekwoorden worden hierdoor wat minder belangrijk en de prioriteit ligt meer op de gehele context van de pagina.
Daarom raad ik aan om naast de focus op een zoekwoord, content te leveren van hoge kwaliteit. Denk vanuit het probleem of de vraagstuk van je bezoeker en geef hier een zo uitgebreid mogelijk antwoord op. Wees duidelijk en waardevol.
Geef je website een kickstart!
Het schrijven van SEO-geoptimaliseerde teksten liever uitbesteden? Neem dan contact met mij op, ik help je graag verder!
Lees ook
Dit artikel bevat affiliate links – Dit betekent dat als jij op een link klikt en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende partner, ik een commissie ontvang. Jij betaalt niets extra’s, maar support hiermee wel mijn business :)